Komisioneri Hahn: Udhëheqësit do të mbajnë përgjegjësi! Por si?

Komisioneri Hahn: Udhëheqësit do të mbajnë përgjegjësi! Por si?

Në një lëvizje të papritur dhe të paprecedentë, Komisioneri Evropian për Politikat e Fqinjësisë dhe Zgjerimit Johannes Hahn ka shkruar një letër të hapur drejtuar të gjithë qytetarëve shqiptarë. Letra erdhi pas dështimit të zgjedhjeve në Kavajë dhe në një moment kur bisedimet ndërmjet opozitës dhe qeverisë nuk kanë përparuar. Kryeministri Edi Rama është nisur dje […]

Listat e kandidatëve, PS nuk plotëson kuotat gjinore – Exit shpjegon

Listat e kandidatëve, PS nuk plotëson kuotat gjinore – Exit shpjegon

Pak ditë më parë, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ) publikoi të dhënat e të gjithë kandidatëve për zgjedhjet e ardhshme parlamentare. Në total, 15 parti politike kanë regjistruar 2182 kandidatë në 12 zona zgjedhore. KQZ ka publikuar disa nga të dhënat për kandidatët, duke përfshirë biografitë dhe formularët e vetëdeklarimit siç e parashikon ligji i […]

Masterplani Tirana2030, transkriptet e dëgjesave zbulojnë farsën e Bashkisë

Masterplani Tirana2030, transkriptet e dëgjesave zbulojnë farsën e Bashkisë

Siç Exit ka shkruar, Masterplani Tirana 2030 u miratua nga Këshilli Bashkiak vitin e kaluar pavarësisht nga shumë shkelje ligjore, përfshirë dhe ligjin për konsultimet publike. Masterplani vetë, i hartuar nga firma e arkitektit Stefano Boeri, ishte plot me gabime dhe për më tepër në shkelje të kontratës. Edhe pse masterplani u miratua në prill […]

Jo të gjithë restaurimet e lapidarëve janë si të Ministres Kumbaro

Jo të gjithë restaurimet e lapidarëve janë si të Ministres Kumbaro

Në vitin 2014, përfundova të parin dhe të vetmin studim të të gjithë lapidarëve (monumenteve) të vendosura në Shqipëri gjatë diktaturës komunite, në total rreth 700 të tillë. Rezultatet e këtij projekti “Studimi i Lapidarëve të Shqipërisë” janë publikuar në një blog, në një video dhe në një botim. Megjithëse projekti u financuar pjesërisht nga […]

A është Knut Fleckenstein negociator i besueshëm?

A është Knut Fleckenstein negociator i besueshëm?

Sot pritet të vijnë në Tiranë dy negociatorët evropianë David McAllister dhe Knut Fleckenstein. Në përgjigje të kërkesës së Qeverisë Rama-Meta për ndërhyrjen e Partive Popullore Evropiane, negociatorët do të përpiqen të arrijnë një marrëveshje mes qeverisë dhe opozitës në lidhje me zgjedhjet dhe bojkotin e parlamentit. Ndërsa David McAllister është  zëvendëpresidenti i Partive Popullore […]

BE e pafuqishme vështron teksa Ballkani zhytet në krizë

BE e pafuqishme vështron teksa Ballkani zhytet në krizë

Teksa po bie pre e forcave të brendshme shkatërruese si Brexit apo rritja e nacionalizmit, Bashkimi Evropian po vazhdon të humbasë dhe kontrollin mbi situatën politike në Ballkan, me pasoja të rënda. Vizitat e njëpasnjëshme të përfaqësueses së Be-së Federica Mogherini, Komisionerit Johannes Hahn dhe Presidentit të BE-së Donald Tusk nuk arritën të bindin presidentin […]

Plani i Veprimit kundër kanabisit, plan i vjetër me “fasadë” të re

Plani i Veprimit kundër kanabisit, plan i vjetër me “fasadë” të re

Javën e kaluar, Këshilli i Ministrave miratoi Planin e Veprimit kundër Kultivimit dhe Trafikimit të Kanabisit 2017-2020. Duket se motivi kryesor që detyroi qeverinë të hartonte këtë plan është Draft-Progres Raporti i Komisionit Evropian 22016, siç përmendet dhe në paragrafin e dytë të përmbledhje së Planit të Veprimit. Le t’i hedhim një sy raportit miratuar […]

Rama, avokati i partisë-shtet

Rama, avokati i partisë-shtet

Ndjenjat autoritare janë përhapur me shpejtësi në rajon. Më 16 prill, në Turqi do të mbahet refendum, propozuar nga Presidenti Erdogan, për ndryshimet kushtetuese që do ta kthenin vendin në diktaturë, nën emrin e republikës. Në Maqedoni, refuzimi i vazhdueshëm i presidentit Ivanov për t’i dhënë Zoran Zaev të drejtën për të formuar qeveri – […]