Konsumoj, pastaj ekzistoj

Konsumoj, pastaj ekzistoj

Në dokumentarin muzikor të Vim Venters mbi Buena Vista Social Club, shikojmë disa muzikantë të moshuar mrekullueshëm kubanë duke luajtur muzikë dhe duke folur për jetët e tyre. Përtej talentit të tyre, ajo që me siguri habit shikuesin është se këta njerëz që u rritën me pak gjëra, aq të varfër, janë shumë qejflinjë dhe […]

Po i vrasim para se të lindin

Po i vrasim para se të lindin

Planeti është i vendosur në frontin e një katastrofe globale, e cila ngjason me atë që ka ndodhur përpara 251 milionë vitesh, në fund të periudhës Permiane. I vetmi ndryshim është se këtë herë shkatërrimin e shtyjnë përpara veprat e të mrekullueshmit Homo Sapiens Sapiens, i cili duket sikur luan futboll në buzë të humnerës. […]

Luftëtarët e dritës

Për vajzat dhe djemtë që rezistojnë natë e ditë duke protestuar kundër betonizimit të parkut të liqenit.

Luftëtarët e dritës

Mik, ti je i vetëm. Mbaje mbi supe epokën tonë. Tërhiqe zvarrë dhe çoje drejt një të ardhme ku asaj do i vijë turp që ekziston dhe, ti do ndihesh mrekullueshëm se do e ruash në kujtesën tënde që mos ta harrojmë që ajo ndodhi. Mbaje or mik, një xhaketë mbi supe, për të ftohtin […]

Të protestosh është e shëndetshme

Të protestosh është e shëndetshme

Në një vend me demokraci të brishtë si i yni, e vetmja strehë për të vërtetën mbeten rrjetet sociale. Mbulimi mediatik i ngjarjeve të sotme pranë parkut të Liqenit Artificial ishte rakitik. Ashtu siç është edhe ndërgjegjësimi i atyre që shohin nga divani i shtëpisë lajmet. Ky reagim i qytetarëve-për-qytetarët, buron thellësisht nga mungesa e […]

Shpresa… lehtësi a marrëzi njerëzore?

Shpresa… lehtësi a marrëzi njerëzore?

Kjo flaka e pashuar brenda çdo njeriu për të ndryshuar botën, për të ndryshaur çdo gjë për mirë, a është arma më e mirë? A është kjo një shtysë për të vazhduar ecjen përpara apo një pengesë që të bën të vendosësh për të marrë jetën në duart e tua? Çfarë shpresojmë ne si njerëz, […]

(Anti)Reforma në drejtësi  

(Anti)Reforma në drejtësi   

Ndonjë ditë Edi Rama do të studiohet në universitete. Si një politikbërës me një formim jashtë tempit krahasuar me çfarë mbizotëron në qendrat më të mira akademike dhe me prirje për të ngrirë tranzicionin, që e gjeti veten, thuajse pa kokëçarje, përballë politikës reale. Rama nuk merr formën e politikës reale, por bën që politika […]

Me fëmijët, jo për fëmijët

Me fëmijët, jo për fëmijët

Gjatë ditës së sotme pati disa aktivitete me fëmijë, por jo për fëmijët. Përveç se çdo ditë të vitit politikanët tanë luajnë me të ardhmen e fëmijëve, sot luajtën edhe me shëndetin dhe formimin e tyre. Në rastin e parë, gjatë aktivitetit në Spitalin Pediatrik në Tiranë, gjatë kohës së shfaqjes nuk u lejua hyrja […]

Rilindje katalogu

Rilindje katalogu

Na rrëshkiti më tepër se gjysma e mandatit duke u marrë me skolastikë rilindjeje. A vazhdon të jetë versioni i ri i Partisë Socialiste i majtë, apo është bërë i djathtë i qendrës? A janë sociale politikat që ka zgjedhur qeveria aktuale? A është ulur varfëria në këtë vend që kur ka ardhur në pushtet […]

Të ndershmit janë idiotë

Të ndershmit janë idiotë

Jetojmë në një botë të korruptuar. Nëse një njeri i sinqertë arrin të mbijetojë ai karakterizohet nga të gjithë si idiot. Por a ka të tilla “qenie të çuditshme” tërësisht të sinqerta? A ka njerëz të pakorruptueshëm dhe jomëkatarë? A ka njerëz të ndershëm, të cilët jo vetëm që nuk kanë bërë asgjë të pandershme, […]