Dy lumenj në Tropojë dhe Përrenjas pranohen në UNESCO

Dy lumenj në Tropojë dhe Përrenjas pranohen në UNESCO

Lumi i Gashit në Tropojë dhe lumi Rrajca në Përrenjas janë përfshirë në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Këto zona përfaqësojnë aktualisht pyje e fundit natyrore të mbetur në vend. Lumi i Gashit në Tropojë është shpallur zonë e mbrojtur më 1996. Në këtë zonë ndodhen liqejtë akullnajorë të Dobërdolit dhe Sylbicës. Gjithashtu edhe […]

Durrës, bashkia gërmon në errësirë, në rrezik mozaiku

Durrës, bashkia gërmon në errësirë, në rrezik mozaiku

Një tjetër projekt i Bashkisë Durrës po vë në rrezik trashëgiminë arkeologjike dhe kulturore në këtë qytet. Punimet për rindërtimin e shkollës 9 –vjeçarë Marie Kaçulini, e ndodhur në një zonë arkeologjike B, prej muajsh po zhvillohen gjatë natës, në një shesh të pandriçuar dhe pa praninë e arkelogëve. Portali Amfora ngre zërin për këtë ndërtim […]

Rilindja Urbane falimenton Pazarin e vjetër të Korçës

Rilindja Urbane falimenton Pazarin e vjetër të Korçës

Korça nuk është si të gjitha qytetet e Shqipërisë. Sapo mbërrin mund të shikosh periferinë e rregullt, me lagje të rregulluara, me rrugë dhe trotuare, godina me distancë nga njëra-tjetra dhe nga rruga, rrugica të ndriçuara dhe godina të ristrukturuara bukur. Duke iu afruar dalëngadalë, qendrës numri i ndërtesave të cudit, njësoj siç të çudisin […]

Shembet manastiri në Sarandë

Shembet manastiri në Sarandë

Manastiri i Shën Athanasit në Leshnivën e ulët u shembë, një monument i kategorisë së parë në Sarandë, që daton të paktën që prej vitit 1797. Përkundër pretendimeve të vazhdueshme se trashëgimia kulturore në Shqipëri po mbrohet, në fakt trashëgimia kulturore dhe arkeologjike është shkatërruar masivisht. Fotot e publikuara nga Melsi Labi, ish-drejtor i Muzeut […]

Andi Tepelena: Kumbaro le të pijë raki në fushatë me gjirokastritët, ministrinë ta drejtojnë artistët

Andi Tepelena: Kumbaro le të pijë raki në fushatë me gjirokastritët, ministrinë ta drejtojnë artistët

Ministrja Kumbaro e zhyti më shumë në mjerim skenën e pavarur kulturore. Kështu shprehet Andi Tepelena në reagimin e tij për problemet e shumta, që sipas tij janë në art dhe kulturë. Përfaqësues i skenës së pavarur kulturore Andi Tepelena pohon se ministrja e Kulturës nuk bëri sa duhet për premtimet që tha. Kur jemi […]

Rishikimi i legjislacionit të planifikimit hapësinor dhe urban në Kosovë

Letër e hapur për Kuvendin dhe Qeverinë e ardhshme të Kosovës

Rishikimi i legjislacionit të planifikimit hapësinor dhe urban në Kosovë

Populli i ynë thotë  “zgjati këmbët sa e ke jorganin”, kjo thënie më së miri e shpjegon situatën e krijuar në fushën e Planifikimit Hapësinor dhe urban në Kosovën e pas luftës. Që në fillim, në vitin 2003,u punua një ligji ashtu si nuk duhet, duke e përkthye nga të tjerët, ligjet të cilat nuk […]

1 2 3 9