Shqipëria, ndër vendet me hendekun më të madh në botë mes të pasurve e të varfërve

Shqipëria, ndër vendet me hendekun më të madh në botë mes të pasurve e të varfërve

Shqipëria është ndër katër vendet e renditur më keq në botë për angazhimin e qeverisë për uljen e hendekut mes të pasurve dhe të varfërve. Kështu raporton Oxfam, organizata ndërkomëbtare që vëzhgon politikat e 152 shteteve për të ulur pabarazitë në vend.

Në këtë raport merren në shqyrtim tre elementë:

  1. Shpenzimet e qeverisë për shërbimet publike siç janë arsimi, shëndetësia dhe mbrojtja sociale;
  2. Tatimet progresive, ku kompanitë dhe individët që fitojnë më shumë tatohen më shumë për të shpërndarë burimet në shoqëri dhe për të siguruar financimin e shërbimeve publike;
  3. Paga më të larta për punëtorët e zakonshëm dhe më shumë të drejta në punë, veçanërisht për gratë.

Në total, për të treja elementët Shqipëria renditet si vendi i katërt më i keq në botë për angazhimin në luftën kundër pabarazisë. Ndërsa për strukturën e taksave Shqiëpria renditet e fundit mes 152 shteteve.

Vendet e Evropës Veriore si Suedia, Belgjika dhe Danimarka janë në krye të listës.

Në javët e fundit, kryeministri Edi Rama është përpjekur të reklamohet në shtypin ndërkombëtar si hero i demokracisë sociale në Evropë. Megjithatë, këto shifra tregojnë se nën qeverinë e tij Shqipëria nuk ka bërë aspak përparim në përmirësimin e jetës së njerëzve më të varfër në shoqëri, duke lënë pas dore shëndetin, arsimin dhe mbrojtjen sociale, duke ruajtur një strukturë tatimore që mbron oligarkët afër tij .Lini një koment

Bëj koment i pari!

avatar
wpDiscuz